top of page
Foto van schrijverNoah Adams

Hoelang gaat de accu van mijn elektrische auto mee?

Bijgewerkt op: 8 jan

Elektrische auto’s worden namelijk steeds aantrekkelijker voor de doorsnee bestuurder. Dit is mede te danken aan de ontwikkeling van de accu, het kostbaarste onderdeel van een elektrische auto.


Dankzij de razendsnelle vooruitgang van accutechnologie in de laatste jaren, zijn de prijzen sinds 2010 met 89 procent gedaald. De accu’s in elektrische auto’s, zoals die in je laptop, tablet en smartphone, zijn ook taaier dan je denkt. Met het juiste onderhoud kun je de levensduur van je accu flink verlengen.


Hoelang gaat de accu van een elektrische auto mee en hoe kun je dit verlengen? Lees verder om meer te leren over de levensduur van een accu en krijg enkele tips om hier het maximale uit te halen.
















Accu's hebben minder onderhoud nodig


De accu, en veel andere onderdelen van een elektrische auto, hebben minder onderhoud nodig dan de onderdelen van een benzineauto. Een elektromotor bevat namelijk minder bewegende componenten dan een verbrandingsmotor, waardoor er minder kapot kan gaan of moet worden vervangen.

Bestuurders van een elektrische auto hoeven zich überhaupt minder zorgen te maken, omdat er minder vloeistoffen, denk aan motorolie, nodig zijn. Ook wordt er gebruikgemaakt van regeneratief remmen, waardoor de remmen minder snel slijten.

Dealers en garagehouders zijn bezorgd over de krimpende marges op elektrische auto’s. Het inkomen van de gemiddelde dealer bestaat voor bijna de helft uit service en onderhoud. Klanten zullen echter minder snel hun elektrische auto vervangen, omdat deze langer meegaat dan een benzineauto. Volgens Lawrence Burns, ex-vicepresident van de R&D-afdeling bij General Motors Co, “is dit een fundamenteel betere manier om auto’s te bouwen.”
















Hoelang gaat de accu van een elektrische auto mee?


Onder de huidige omstandigheden gaan de meeste accu’s van een elektrische auto ongeveer 10 tot 20 jaar mee, voordat ze moeten worden vervangen. 

Volgens een enquête van Cox Automotive hebben veel potentiële kopers van een elektrische auto bedenkingen bij de levensduur en eventuele vervangingskosten van de accu. Bijna de helft van de mensen die overwegen een elektrische auto te kopen, gaat ervan uit dat de gemiddelde accu korter meegaat dan 105.000 kilometer.


Hoe duur is de accu van een elektrische auto?

De accu is het duurste onderdeel van een elektrische auto. De gemiddelde prijs voor één accupakket is 4400 euro en kan in sommige gevallen zelfs oplopen tot 13.000 euro.

In het laatste decennium is de prijs van accu’s sterk gedaald. De gemiddelde prijs voor één kilowattuur (kWh) aan capaciteit is gedaald van 1000 euro per kWh in 2010 naar 120 euro in het afgelopen jaar.


De verwachting is dat deze prijs per kWh binnen drie jaar tijd onder de 90 euro zal duiken. Dat bedrag wordt gezien als de magische grens waarop de totale productiekosten van een elektrische auto naar alle waarschijnlijkheid even hoog zullen zijn als die van een benzineauto.


De meerderheid van de autofabrikanten geeft 5 tot 10 jaar garantie op hun accu’s of een garantie tot 100.000 gereden kilometers. Na verloop van tijd verliest een accu geleidelijk zijn capaciteit. De praktijk wijst uit dat dit slechts om luttele procenten gaat. Om een voorbeeld te geven: de accu van een Tesla Model S verliest na 80.000 kilometer slechts vijf procent van de oorspronkelijke capaciteit.


Echter, zoals bij veel andere onderdelen van oudere auto’s, raakt de accu uiteindelijk zo goed als op. Het gemiddelde verval van een accu bij alle type voertuigen is 2,3 procent per jaar. Wanneer je dus een elektrische auto koopt met een bereik van 240 kilometer, betekent dit dat je na vijf jaar ongeveer 27 kilometer aan bereik kwijt bent.





















Heeft het laden effect op de levensduur van mijn accu?

In het kort, ja. Het laden heeft effect op de levensduur van je accu.

De uitvinding van lithium-ion-accu’s heeft mede bijgedragen aan de doorbraak van de elektrische auto. De meeste accu’s waren namelijk oorspronkelijk gemaakt met lood en zwavelzuur, waarbij de automotor werd opgestart door middel van een korte stroomstoot. Vervolgens werd de accu weer opgeladen via een ingebouwde dynamo. Dit was verre van ideaal, omdat de loodaccu’s niet meer dan een paar procent van hun vermogen konden ontladen. Deze accu’s worden tegenwoordig voornamelijk gebruikt voor het starten en verlichten van een auto.


Lithium-ion-accu’s hebben een hogere energiedichtheid dan loodaccu’s. Je smartphone en laptop bevatten beiden ook een lithium-ion-accu en net als de verbeteringen van de accu’s van die apparaten, is dat ook bij de accu’s van elektrische auto’s gebeurd. Deze technologische groei is nog steeds in volle vaart.

Hoewel de accu’s na verloop van tijd niet meer volledig kunnen worden opgeladen, is het onwaarschijnlijk dat ze hun volledige capaciteit kwijtraken. Hier zijn enkele tips die ervoor kunnen zorgen dat je accu langer meegaat.

















Tips voor het opladen van de accu van je elektrische auto

Lithium-ion-accu’s zijn de laatste decennia enorm verbeterd. De levensduur is verlengd, ze zijn veiliger geworden en het gewicht en de prijs zijn gedaald. Maar, zoals bij elk stukje techniek, zorgt het juiste onderhoud voor een langere levensduur.


1.Laad je elektrische auto niet elke avond op

Ongeacht of je de accu slechts voor een paar procent of volledig oplaadt, elke keer dat je laadt, belast je de accu. Hierdoor neemt de capaciteit van je accu beetje bij beetje af. Om dit te voorkomen, wordt aangeraden om je elektrische auto niet elke dag te laden. Als je je auto uitsluitend oplaadt wanneer dat nodig is, in plaats van elke keer te laden bij thuiskomst, kun je de levensduur van je accu verlengen.

2. Blijf tussen de 20 en 80 procent

Het beste is je auto niet elke keer tot 100 procent te laden wanneer dit niet noodzakelijk is. Een lithium-ion-accu is ontworpen om grote hoeveelheden energie op te slaan, maar wanneer de accucellen te vaak helemaal leegraken of volledig vol komen te zitten, kan de capaciteit afnemen. Om dit te voorkomen, is het aanbevolen tussen de 20 en 80 procent te blijven en een lege accu te vermijden.

3. Check het optimale accupercentage bij langdurig stilstaan

Ten slotte kan het lang parkeren van je auto met een lege of volle accu ook zorgen voor achteruitgang van de capaciteit. Om dit te vermijden, laad je je auto idealiter tussen de 25 en 75 procent. Er zijn slimme laadpalen die kunnen helpen het accupercentage binnen deze perken te houden.


Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste innovaties op het gebied van EV technologie!



26 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


Guest
Jan 08

Het is dus helemaal niet zo slim om de accu van je auto te gebruiken als thuisbatterij?

Like
Guest
Jan 08
Replying to

Een thuisbatterij is goedkoper dan de aanschaf en installatie van een auto batterij. Het ligt dus inderdaad meer voor de hand om een thuisbatterij te gebruiken voor de opslag van energie voor thuis en de batterij van de auto alleen te gebruiken voor mobiliteit.

Like
bottom of page